TOPthema illustratie


Zoek je verdieping in een bepaald aspect van het illustratievak?

Bij TOPthema illustratie leer je de fijne kneepjes.

Momenteel bieden wij de volgende workshops:

TOPthema De kracht van kleur

TOPthema Werken met gouache

TOPthema Perspectieftekenen

TOPthema Karakterontwerp

  Scrol door voor info over de TOPthema'sTOPthema De kracht van kleur

Docent: Irene Goede

Kleur is een echte smaakmaker in je illustratie, een krachtig beeldaspect. Kleur is bepalend voor sfeer en ruimte en geeft bij geraffineerd gebruik een rijke gelaagdheid aan je werk, waardoor het tot de verbeelding gaat spreken.
Het is alleen niet altijd eenvoudig om een goed kleurenpalet te kiezen. Want hoe laat je de kleur in je illustratie je boodschap ondersteunen? Welke kleuren kies je? Waar zet je ze neer? Hoe bepaal je de kleur voor dat ene belangrijke detail als alle kleuren op je palet al zijn gebruikt? En wat als je illustratie in losse kleurenpuzzelstukjes uit elkaar valt?

Soms is het gewoon een worstelpartij om de kleuren in je werk te laten harmoniëren in een samenhangend geheel. Irene weet daar alles van. Ooit was kleur voor haar niet zo'n vanzelfsprekend gegeven, illustreren was een soort inkleuroefening waarbij de eigenschappen van kleuren niet erg bewust werden benut. Door het ontwikkelen van heel precies waarnemen, het opbouwen van kennis en volharding in het willen leren zijn er een paar kwartjes gevallen waar ze als illustrator mee vooruit kon. Met andere woorden: kleurgevoel heeft niet alleen te maken met een aangeboren talent, maar ook met leren: kennis vergaren, oefenen en reflecteren.

In deze workshop leer je de basisprincipes van kleurenleer. Wat zijn de eigenschappen van verschillende kleuren? Welke interactie gaan ze met elkaar aan? Wat zijn beproefde kleurcontrasten? Hoe zet je kleur in om sfeer en ruimtelijkheid te creëren? Loop je in je werk regelmatig aan tegen kleurkwesties, dan gaat deze workshop je zeker verder helpen.

Ingrediënten van TOPthema De kracht van kleur

1. Theorie over de basisbeginselen van kleurenleer.

2. Het analyseren van werk inspirerend werk van TOPillustratoren.

3. Praktijkopdrachten om de mogelijkheden van kleur te verkennen.

4. Elkaars werk bespreken en de sterke en minder sterke kleurkanten benoemen.

Datum vrijdag 25 september 2020| Tijd 10.00 - 16.00 uur| Kosten € 100,- excl BTW / € 121,- incl BTW| Inclusief koffie, thee, iets lekkers, materialen, reader| Exclusief lunch| Maximale groepsgrootte 12 personen | AanmeldenTOPthema Karakterontwerp

Docent: Marijke ten Cate

Het goed kunnen verbeelden van de gevoelens van personages wordt erg gewaardeerd door de lezers en opdrachtgevers. Dit ondervond Marijke in haar beroepspraktijk als illustrator. Meevoelen met het verhaal dat je verbeeldt is erg belangrijk. Vooral kinderen voelen haarfijn aan of een karakter echt leeft. Ze identificeren zich graag met een hoofdpersonage. Ook voor commercieel werk is het van belang dat je personage klopt met wat je wilt communiceren. Daar valt of staat je illustratie vaak mee.
Of je nu stileert, realistisch werkt of comics maakt, in alle stijlen is het belangrijk dat je karakter geloofwaardig overkomt.

Tijdens de eendaagse workshop TOPthema Karakerontwerp onderzoek je in je eigen stijl de mogelijkheden om aansprekende en levendige figuren te illusteren. Je wordt je bewust van de factoren die de uitstraling van je personages bepalen: houding, kleur, materiaalgebruik, gezichtsuitdrukking, etc. 
Je leert geen snelle, eenvoudige trucjes maar krijgt handvatten voor jouw creatieve proces in het ontwikkelen van je eigen aansprekende personages.

Vind jij het lastig om je personages te laten ‘leven’ of ben je nog aan het zoeken naar een stijl die bij jou past? Laat je deze dag inspireren en doe nieuwe vaardigheden op die je helpen om stappen in je ontwikkeling te zetten.

Ook wanneer je al langer illustreert, is deze dag een fijne uitdaging. De ervaring leert dat je door tijdsdruk of gewoonte na verloop van tijd vaak dezelfde figuurtjes tekent. Neem je de tijd en ruimte om te spelen en opnieuw geïnspireerd te raken, dan geef je jezelf de kans om dit patroon te doorbreken. Deze wokshop zal je daar zeker bij helpen.

Ingrediënten van TOPthema Karakterontwerp

1. Theorie, tips, techniek en tekendemonstraties.

2. Inspiratie door het werk van steengoede illustratoren te bekijken en samen te analyseren.

3. Oefeningen om vanuit intuïtie originele karakters te verbeelden.

4. Een opdracht om je tanden in te zetten en in je eigen stijl te oefenen. Met de mogelijkheid om hier thuis verder aan te werken.

5. Reader met alle informatie op een rij en tips om thuis mee verder te werken.

6. Begeleiding en feedback op het werk dat je tijdens deze dag hebt gemaakt.


Data
vrijdag 18 september 2020 en zaterdag 19 september 2020 | Tijd 10.00 - 16.00 uur | Kosten € 100,- excl BTW / € 121,- incl BTW | Inclusief koffie, thee, iets lekkers, materialen, reader | Exclusief lunch | Maximale groepsgrootte 12 personen | Aanmelden
TOPthema Werken met gouache

Docent: Marijke ten Cate

Gouache is geweldig! Marijke en Irene werken bij elkaar opgeteld ruim vijftig jaar met deze waterverf en ontdekken nog steeds nieuwe werkwijzen en toepassingen van dit fijne materiaal. In een middag vertellen we je graag over de mogelijkheden en hindernissen van het werken met gouache. Je leert geen trucjes, maar onderzoekt je eigen stijl met de mogelijkheden die het materiaal biedt. Irene en Marijke begeleiden je deze middag bij het materiaalonderzoek en opdrachten die je gaat uitvoeren. Deze workshop is geschikt voor alle niveaus: van gevorderde illustratoren die specifieke vragen hebben over werken met gouache tot beginnende tekenaars die op alle vlakken nog veel willen leren. Je kunt op je eigen manier werken aan de opdrachten.

Ingrediënten van TOPthema Werken met gouache


1. Theorie over materiaal en gebruik .


2. Inspiratie opdoen door werk te bekijken van steengoede illustratoren en kunstenaars.

3. Schilderdemonstraties. 


4. Zelf doen door gevarieerde opdrachten: analyseren en proberen.

5. Reader met de achtergrondinformatie over gouache en tips.

Datum zaterdag 20 juni 2020 | Tijd 10.00 - 16.00 uur | Kosten € 100,- excl BTW / € 121,- incl BTW | Inclusief koffie, thee, iets lekkers, materialen, reader | Exclusief lunch | Maximale groepsgrootte 12 personen | Aanmelden
TOPthema Perspectieftekenen

Docent: Irene Goede

Je leert een aantal basistechnieken om in je illustraties ruimte te suggereren door middel van het tekenen met perspectief. Op de juiste manier toegepast geeft perspectief je illustratiewerkletterlijk meer diepte. Veel illustratoren hebben ruzie met perspectieftekenen.
Zit je bijvoorbeeld wel eens met de volgende vragen?

- Hoe teken ik een tegelvloer?
- Ik worstel met elipsen, hoe werkt dat?
- Hoe pak ik het aan als ik iets van bovenaf wil tekenen? Of juist vanuit een laag standpunt?
- Hoe zit het precies met de afstand tussen (bijvoorbeeld) een rijtje paaltjes in perspectief?
- Welke manieren zijn er om een plattegrond te tekenen van bijv een stad of huis?
- Hoe zit het nu precies met die verdwijnpunten en vluchtlijnen? Zijn er ook andere technieken om ruimtelijke illustraties te maken? (Antwoord: ja!)
- Hoe gebruik ik perspectief om mijn illustraties kracht bij te zetten?

Tijdens deze middag begeleiden Marijke en Irene je bij de opdrachten en oefeningen die je gaat doen. Deze workshop is geschikt voor gevorderde illustratoren die buikpijn krijgen van perspectieftekenen en voor beginnende illustratoren die meer ruimte in hun werk willen creëren.

Ingrediënten van TOPthema Perspectieftekenen

1. Theorie over de verschillende vormen van projectie
.

2. Inspirerende voorbeelden van perspectieftekenen toegepast in illustraties.

3. Opdrachten waarbij je met het geleerde kunt oefenen.

4. Reader met een overzicht van de belangrijkste projectiemethodes en tips.

Datum zaterdag 26 september 2020 | Tijd 10.00 - 16.00 uur | Kosten € 100,- excl BTW / € 121,- incl BTW | Inclusief koffie, thee, iets lekkers, materialen, reader | Exclusief lunch | Maximale groepsgrootte 12 personen | Aanmelden


________________________________________________________
Data
  TOPthema Werken met gouache
    • zaterdag 20 juni 2020
  TOPthema Karakterontwerp
    • vrijdag 18 september 2020
    • zaterdag 19 september 2020
TOPthema De kracht van kleur

    • vrijdag 25 september 2020
  TOPthema Perspectieftekenen
    • zaterdag 26 september 2020

Tijd
Van 10.00 tot 16.00 uur

Kosten
€ 100,- excl BTW / € 121,- incl BTW
per TOPthemadag.

Inclusief
- koffie, thee en iets lekkers
- gebruik van teken-/schildermaterialen en   verschillende soorten papier
- reader

Exclusief
- lunch

Maximale groepsgrootte
12 personen

Locatie
Koewegje 4
8021 AG ZWOLLE
_______________________________________________

A A N M E L D E N

1. Download het inschrijfformulier via
    onderstaande link.
2. Mail het ingevulde formulier
    naar info@topcursusillustratie.nl
    N.B.
    formulier eerst downloaden, daarna invullen.
3. BELANGRIJK
    Na aanmelding ontvang je binnen drie
    werkdagen een bevestiging. Heb je deze niet
    ontvangen? Check dan je spam-box.
    Mocht je ook daar geen bericht vinden, neem
    dan z.s.m. contact met ons op!


Ja, ik schrijf mij in!