TOPervaringen

Welk cijfer geef je TOPklas?
Een 9+ : Omdat het te kort was. :-)
Wat vond je het meest waardevol aan TOPklas?
Alle verschillende thema’s in theorie en een praktische opdracht.
De werkbespreking en persoonlijke begeleiding was superfijn.
Kyra Schuurman

De opdrachten hielpen om uit je comfortzone te stappen en meer te experimenteren.
Het was ook mooi om werk van elkaar te zien en elkaar te inspireren.

Welk cijfer geef je TOPklas?
Een 8: heb het als heel inspirerend ervaren. Heb weer zin om lekker aan de slag te gaan!
Wat vond je het meest waardevol aan TOPklas?

- oefenen met de materialen
- elkaars werk bekijken / bespreken
- de korte opdrachten in de les
Aleid Dahak

De cursus heeft mijn veel informatie gegeven op verschillende gebieden, zoals het gebruik van kleur.

Welk cijfer geef je TOPklas?
Een dikke 9!
- Mooi om met een goed gekozen groep bij elkaar te zijn
- jullie als talentvolle illustrators met aandacht voor ons!
- goede sfeer, inhoudelijk heel gedegen en inspirerend
Wat vond je het meest waardevol aan TOPklas?
- in een inspirerend ‘hol’ te zijn
- alle mogelijkheden te ervaren
- met elkaar in de flow te zijn, aan het werk.
- afwisselende opdrachten
- het bespreken van elkaars werk
Mai Flesseman

Welk cijfer geef je TOPklas?
Een 8: Ik vond 't een leerzame, gezellige cursus!
Wat vond je het meest waardevol aan TOPklas?
Les krijgen - experimenteren - materialen - individue begeleiding, ontmoeten, nieuwe mensen, werk van anderen bekijken - tips + info t.a.v. de beroepspraktijk - super, de FaceBook-groep.
Ik heb genoten en wil dit vasthouden.
Dirmke van Putten

De TOPklas illustratie; wat ben ik blij dat ik me ervoor opgegeven heb en mee heb gedaan! Het heeft me veel opgeleverd in materiaalkennis en -gebruik. Door de verschillende oefeningen leerde ik veel meer buiten de grenzen te denken. Buiten de grenzen van de mogelijkheden van materiaal; eindeloos! Maar ook buiten de grenzen van mijn eigen kunnen. De uitdaging heb ik echt nodig gehad om weer verder te gaan. Een plafond waar ik tegen aan liep in mijn illustreren, werd eigenlijk een flink stuk omhoog getild. Dit positieve effect heeft nog steeds invloed op mijn illustratie-ontwikkelingen vandaag de dag. Doelen die ik stelde tijdens de illustratie cursus, schitteren nog steeds aan de horizon en helpen me nog steeds voort op de weg die ik wil gaan als illustrator.
Ja, het is absoluut de moeite waard geweest om deze cursus te volgen!

En sowieso zijn de kundigheid en de ervaringen van Marijke en Irene aanstekelijk, leerzaam en zó inspirerend. Dank jullie wel Marijke en Irene!!

Betuelle Hanekamp | bettuelle.nl

Toen de advertentie voor Topklas op mijn tijdlijn voorbij kwam, twijfelde ik geen moment. Dit wilde ik gaan doen! Bezig zijn met datgene wat ik het allerliefste doe, en hier meer over leren! Bij Marijke en Irene heb ik veel geleerd op illustratiegebied: compositie, kleur- en materiaalgebruik, heel veel inspiratie opdoen, tips en trucs bij mijn eigen projecten en nog zoveel meer. Maar ook op het zakelijke vlak kon ik met mijn vragen terecht. Ze hadden de middagen tot in de puntjes goed voorbereid, ik vond het een feest om er steeds weer naar toe te gaan. En het was ook fijn om met een groep mensen in contact te komen die dezelfde passie delen. Te zien wat anderen maken en dit met z’n allen te bespreken. De cursus heeft me veel gebracht en opgeleverd.
Het zorgde voor een kriebel in mijn onderbuik die ik niet kon negeren. Na 10 jaar als kleuterjuf in het basisonderwijs gewerkt te hebben, wist ik dat ik mijn werk van het illustreren wilde maken, en wilde er voor de volle 100% voor te gaan. Daarna heb ik de daad bij het woord gevoegd en ben ik uit het onderwijs gestapt. Er komen nu mooie dingen op mijn pad en richt ik me het meest op de kinderboekenwereld. Heerlijk dat ik dit nu kan doen! Marijke en Irene, bedankt!

Willemke Brouwer | willemkebrouwer.nl

Tot ik bij jullie op cursus kwam deed ik maar wat; zonder duidelijke richting en stijl. Die had ik wel maar ik herkende het niet en daar liep ik behoorlijk op vast. Door jullie feedback en lessen ben ik tijdens en vooral na de cursus veel meer gaan experimenteren, nieuwe materialen uitproberen, verschillende media door elkaar gebruiken, andere manieren van tekenen proberen, naar waarneming tekenen, stijlen van anderen bestuderen en vooral ook heel veel nadenken over wat voor illustrator ik ben. Deze ontdekkingstocht, die nog steeds voortduurt, maakt dat ik steeds beter weet wat bij mij past, wat mijn handschrift is e.d. Ik ben nu veel beter in staat keuzes te maken. Hoewel….onzekerheid blijft een punt, maar ik heb tijdens de cursus ook wel begrepen dat dat niet heel ongewoon is in illustratieland. En dat was ook fijn, horen dat allerlei “problemen” er gewoon bij horen en niet in het bijzonder aan mijzelf liggen.

En nog iets: illustreren moet je niet altijd in je eentje doen, daarom is TOPklas/cursus ook zo leuk!

Josina Klomp - Meijer | Ina tekent